Till vänster bostaden i Avesta där kvinnan bodde med sin man, och till höger där kvinnans kropp hittades utanför Gävle. Foto: Tobias Enmark/SVT / Niklas Hagman

Misstänkta Avestamördaren omhäktad – ny åtalsfrist

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern som misstänks ha mördat sin fru i Avesta i januari har omhäktats. Åklagare Ida Axelsson bekräftar även att han genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning.

– Vi har en ny åtalsfrist och jag har till den 10 juli på mig att väcka åtal, säger åklagare Ida Axelsson, som är förundersökningsledare i fallet.

Mannen nekar dock fortfarande till brott. Ida Axelsson är trots det hoppfull om att kunna väcka åtal fram tills dess.

Mordet på Velmira i Avesta 2019

– Vi börjar närma oss. Jag förutser att jag ska kunna väcka åtal, men det är en del sammanställningar och tekniska analyser kvar som behöver göras, säger hon.

Genomgick psykiatrisk undersökning

Hon bekräftar också att tingsrätten tidigare beslutade om att den mordmisstänkte skulle genomgå en paragraf 7-undersökning, vilket han gjort. Och som görs i syfte att utreda om den misstänkte kan lida av allvarlig psykisk störning. Vilket i sådant fall måste utredas vidare.

– Jag kan inte kommentera resultatet av det.

Vad är en paragraf 7-undersökning?

– Man kan säga att det är en mindre undersökning för att se om det finns mer ingående utredningar att göra.

SVT har sökt mannens advokat Leif Hägglund för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Velmira i Avesta 2019

Mer i ämnet