Polisen spärrade av ett stort område runt mataffären efter händelsen i somras. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Misstänks ha placerat ut bomb utanför Stora Coop i Falun – två män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män har åtalats för att ha tillverkat och placerat ut en så kallad rörbomb utanför mataffären Stora Coop i Falun i somras.

Det var i juni i år som polisen spärrade av ett stort område vid Stora Coop nära gruvan i Falun efter att ett misstänkt föremål hittats av butikspersonal.

Föremålet var farligt för allmänheten enligt polisen och det nationella bombskyddet från Stockholm kallades in för att hantera föremålet som sedan förstördes på ett säkert sätt.

Tände stubinen

Enligt åtalet ska männen som är i 50- respektive 60-årsåldern och bor i Falu kommun, ha tillverkat bomben, transporterat den och placerat den utanför mataffären den 2 juni 2022. De ska även ha antänt själva stubinen på bomben, men den exploderade aldrig.

Allmänfarlig ödeläggelse

Brottsrubriceringen är försök till allmänfarlig ödeläggelse, alternativ förberedelse till brottet, och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det framgår inte av åtalet om männen erkänner eller förnekar brott. SVT söker deras försvarare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.