Mittmedia först att testa robotreportrar

Publicerad

Mittmedia koncernen, där Dalarnas tidningar ingår, blir först i landet med att låta en dator skriva en del av deras texter.

Mittmedia med 18 morgontidningar blir första tidningskoncern i Sverige som kommer att använda sig av autogenererade texter, alltså att en dator har skrivit texterna.

– Det är enkel och användarvänlig jounalistik, men som vi själva inte behöver lägga en mantimme på framöver, säger anvarige utgivare Carl-Johan Bergman på Dalarnas Tidningar i Falun.

Man kommer alltså att i början låta datorn skriva vädernotiser men frågan är vad datorn i framtiden ska göra för nyheter.

– Jag tror på den automatiserade journalistiken när det kommer till allt som handlar om kött och blod, men vill jag träffa dig kommer vi även fortsättningsvis att komma, säger Bergman.

Från fackligt håll så är man avvaktande positiva men ser också en fara längre fram.

– Robotar kan säkert göra lättare jobb som vi inte hinner med, men faran kan ju vara, i förlängningen, att man ser att ”här kan vi producera ett antal robotgenererade notiser och vi behöver inte satsa på bra journalistik längre”. De kan ju aldrig ersätta journalister, menar Ragna Fahlander som är vice ordförande vid Mittmedias journalistklubb.

– Jag tror inte på att en maskin ska skriva artiklar. Det blir väldigt opersonligt och jag tycker om att läsa sådant som människor har skrivit, säger Karin Green i Falun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer