”Det var längesen vi drabbades av en så här pass omfattande fönsterkross”, säger Gagnef kommuns beredskaps- och säkerhetssamordnare Johan Perjons om skadegörelsen. Foto: Mats Jackson och Lotta Olin Persson, SVT Arkiv

Mockfjärdsskolan utsatt för omfattande skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen upptäckte en förbipasserande att Mockfjärdsskolan utsatts för omfattande skadegörelse. Det visade sig sedan handla om 16 krossade fönsterrutor – till ett värde av runt 100 000 kronor.

– För oss i Gagnef är det här en väldigt stor skadegörelse och det var längesen vi drabbades av en så här pass omfattande fönsterkross, säger Gagnef kommuns beredskaps- och säkerhetssamordnare Johan Perjons.

Skador för runt 100 000 kronor

Han spenderade hela måndagsförmiddagen med att inspektera skadegörelsen och berättar att det handlar om skador som innebär en kostnad på omkring 100 000 kronor.

– Sådant här slår hårt oavsett vilken kommun som drabbas. Det här är ju pengar som vi skulle vilja lägga på vettigare saker, säger Johan Perjons.

Krossades av stenar

Även polisen var på plats under förmiddagen och genomförde en brottsplatsundersökning.

– Man säkrade spår och fotodokumenterade, meddelar polisens presstalesman Tommy Lindh.

Under undersökningen kunde det bland annat konstaterats att rutorna krossats med hjälp av stenar.

Någon misstänkt finns inte i nuläget.

”Väcker mycket känslor”

Totalt handlar det om 16 krossade rutor på tre av skolans byggnader. De drabbade klassrummen har varit avstängda under dagen på grund av glassplitter, men i övrigt har verksamheten varit igång som vanligt. Johan Perjons påpekar dock att händelsen har viss inverkan på skolans elever och personal.

– Sådant här väcker mycket känslor hos människor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.