Höggravida Eveline tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det hittats mögel i lägenheten och trots att den höggravida Eveline Bernardo fått allergiska besvär, så får hon och familjen ingen evakueringslägenhet under renoveringen.

– Det började i förra veckan, precis när killarna som jobbade här började riva, säger Eveline Bernardo.

– Jag sa till dem att det luktar skit i lägenheten, och då sa de att det beror på att det finns mögel i lägenheten!

Allergiska besvär

En omfattande tak- och fasadrenovering av många hus pågår i bostadsområdet Jakobsgårdarna i Borlänge just nu. Under renoveringen har det hittats mögel i Eveline Bernardos lägenhet. Men trots att hon, enligt henne, har fått allergiliknande besvär av möglet får hon och familjen ingen evakueringslägenhet av Tunabyggen.

Hosta och klåda

Eveline berättar att hon fått reaktioner med hosta och klåda på kroppen. Hennes ben är rött och fläckigt, men ser ännu värre ut på ett kort som togs häromdagen. Hon besökte doktorn av den anledningen på morgonen samma dag som vi hälsade på. Doktorn sa enligt Eveline att det inte är pollenallergi och absolut inga myggbett eller insektsbett hon har på kroppen, så det måste bero på något annat i närmiljön.

Hon är orolig för sin egen del men framförallt är hon det för tvillingarna som kommer när som helst.

– Ska de behöva vistas i den här miljön sina första dagar i livet, funderar hon.

Lägenheten saneras

Trots allt pågående arbete i och vid lägenheten tvingas alltså Eveline och hennes familj bo kvar. Rummet som skulle bli barnkammare är avspärrat och får inte beträdas. ”Obehöriga äga ej tillträde” står det på ytterdörren och dörren in mot resten av lägenheten är igentejpad av saneringsfirman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.