Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har fast jobb, jag förstår inte”. Mohammed Hasan, bosatt i Fagersta, har jobbat på ett slakteri i Avesta i fem år. Trots att det är brist på slaktarkompetens i Sverige har han fått avslag på sin ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd. Foto: Audrey Erath/SVT

Mohammed ska utvisas trots brist på slaktare i Sverige: ”Jag förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom det råder brist på slaktare och styckare i Sverige kom Migrationsverkets avslag på Mohammed Hasans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd som en chock, både för honom och hans arbetsgivare. Nu, efter flera överklaganden, ska Mohammed utvisas till Palestina tillsammans med sin familj.

Mohammed Hasan kom till Sverige 2015, enligt honom på grund av en konflikt mellan honom och personer inom Hamas. Han sökte asyl av politiska skäl, fick avslag, men kunde inte utvisas eftersom Migrationsverket bedömde att läget i Gaza var för osäkert. Istället fick han ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd som förnyats under flera år.

”Växer inte på träd”

Under den här tiden har Mohammed skaffat sig ett jobb – via arbetsförmedlingen i Fagersta kom han till Bäsinge slakteri i Avesta 2017. Han hade sedan tidigare erfarenhet av yrket från sitt hemland och fick en fast anställning på slakteriet där han specialiserat sig på häststyckning.

– Han är jätteduktig. Kunnig personal växer inte på träd, det är svårt att få tag i sådana killar, säger Jonny Nilsson, Mohammeds arbetsgivare.

Nyligen tog slakteriet sig an ett stort uppdrag – att stycka alla hästar som slaktas i hela Sverige. Ett uppdrag som bygger på att Bäsinge har kompetent personal som Mohammed.

Beslutet har prövats rättsligt

2019 bedömde Migrationsverket att läget i Gaza förbättrats och att det inte längre fanns så kallat verkställighetshinder för utvisning. Mohammed sökte återigen asyl, men fick avslag. Han sökte då uppehålls- och arbetstillstånd på grund av sin fasta tjänst inom ett bristyrke, men fick i somras avslag på den ansökan. 

– Jag förstår inte. Jag har fast jobb, jag betalar skatt, har aldrig haft problem med polisen, allt är bra, utbrister Mohammed.

Migrationsverkets beslut har prövats rättsligt – Migrationsdomstolen avslog överklagan och dömde i linje med Migrationsverkets beslut. Den sista rättsliga instansen, Migrationsöverdomstolen, har meddelat att de inte kommer att pröva fallet vilket innebär att utvisningen av Mohammed och hans familj kommer att verkställas.

I klippet svarar Migrationsverket på varför en fast anställning inom ett bristyrke, i Mohammeds fall, inte är skäl nog för att få stanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer