Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det tar tid att lära upp en ny styckare”. Jonny Nilsson, ägare av Bäsinge slakteri i Avesta, är förtvivlad över att en av hans anställda, Mohammed Hasan, ska utvisas. Foto: Audrey Erath/SVT

Ägarens förtvivlan över utvisningsbeslutet: ”Han är otroligt viktig för företaget”

Uppdaterad
Publicerad

För Bäsinge slakteri i Avesta är utvisningen av en av deras mest kompetenta medarbetare, Mohammed Hasan, ett hårt slag för företaget.

– Det tar tid att lära upp någon ny och att ens hitta någon, säger ägaren Jonny Nilsson uppgivet.

Han har haft Mohammed anställd sedan 2017 och lärt upp honom i häststyckning, vilket är mer komplicerat än att stycka nötkött. Nu ska Mohammed utvisas och om han ska jobba på slakteriet igen så måste han i så fall söka arbetstillstånd nere från sitt hemland Palestina för att sedan arbetskraftsinvandra.

– Om han kommer tillbaka. Han är rädd för att åka hem, han åkte inte ens ner på sin mors och sin brors begravning, fast jag sa att jag betalar biljetten. Så jag vet inte hur det här ska sluta, säger Jonny Nilsson.

Ska utvisas

Mohammed Hasan kom till Sverige från Palestina, enligt honom på grund av en konflikt mellan honom och personer med koppling till Hamas. Men Migrationsverket, som har utrett hans asyl- och skyddsbehov flera gånger, har gjort bedömningen att det saknas och att han kan utvisas.

– Jag förstår mig inte på Migrationsverket. En fast anställning, han sköter sig, betalar skatt... Då må han väl få stanna, säger Jonny Nilsson.

Fick jobb innan asylprocessen – i klippet förklarar Migrationsverket varför de inte kan ta hänsyn till arbetsgivarens situation i sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer