Foto: SVT

Mördade sin pappa med 19 knivhugg – man i 30-årsåldern döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms vid Falu tingsrätt till rättspsykiatrisk vård, efter att ha huggit ihjäl sin pappa med kniv. Mannen har medgett att han tillfogat pappan vissa skador, men har menat att det skett i självförsvar.

Pappan hittades död i sin bostad strax utanför Borlänge i november i fjol. Kort därefter häktades mannen, som suttit frihetsberövad sedan dess. 

Mannen hade enligt åtalet huggit pappan 19 gånger med kniv, bland annat i huvudet och halsen.

Avfärdar påstående om nödvärn

Mannens påstående om att han skulle ha handlat i nödvärn avfärdar tingsrätten som helt osannlika. Tingsrätten har också tagit ställning till om mannen kan ha handlat i så kallat inbillat nödvärn men kommer fram till att de uppgifter mannen lämnat om sitt eget sinnestillstånd vid händelsen talar emot detta.

Allvarlig psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning som gjordes visade att mannen agerat under påverkan av en allvarlig psykisk störning. På grund av den psykiska störningen ska det också finnas risk för återfall i allvarlig brottslighet och han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen kommer att vara kvar i häktet tills domen får laga kraft. Förutom rättspsykiatrisk vård så döms han att betala skadestånd till pappans bror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.