Foto: Gunilla Slatlem Nyberg

Se men inte röra

Uppdaterad
Publicerad

Personal från Länsstyrelsen är nu i maj ute och inventerar mosippsbeståndet i länet. Mosippan är sedan många år fridlyst och då den är utrotningshotad är den dessutom rödlistad.

Det är Naturvårdsverket som dragit igång ett åtgärdsprogram för att skydda mosippan. Syftet är bland annat att utarbeta råd till skogsägare.

Mosippan trivs bäst när den inte har så mycket annan växtlighet kring sig.

– Bränder och djur som betar har förut visat sig vara bra för mosippan, säger Hannah Brandin från Länsstyrelsen när vi träffar henne tillsammans med Gunillla Slatlem Nyberg i skogarna utanför Nyhammar.

Bett om tips

Länsstyrelsen har bett allmänheten att tipsa om var det finns mosippor och Gunilla är en av dom som har hört av sig.

Hannah tar bilder på blommorna och mäter och räknar dom noggrannt.

– Man får inte plocka dom och inte gräva upp dom och inte ens ta fröer från dom, säger hon.

Bränd mark bra

Uno Skog som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, berättar att man har provat bränna av några markområden och sedan också sått mosippor och på åtminstone ett av dessa ställen har det varit mycket framgångsrikt.

Ett av länsstyrelsens många uppdrag är att arbeta med åtgärder för hotade arter och nu är fokus på mosippan.

– Det är många som tycker att den är vacker att titta på den när kommer tidigt på våren, dessutom är dess pollen viktig för insekterna då den är en av de första växterna som blommar.

Se hela inslaget om inventeringen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.