”Fågelmatning är ju alltid ett problem”, förklarar Anders Brandin, konsumentansvarig på Anticimex. Foto: SVT

Mössen trivs med mild vinter: ”Det är som midsommar för dem”

Uppdaterad
Publicerad

Den milda vintern har gjort det lätt för mössen att överleva.

– Det är som midsommar för mössen. En lite kyligare sommardag, säger Anders Brandin som är konsumentansvarig på Anticimex.

När det är vinter utan snö brukar det vanligtvis ändå vara kallt – då får mössen problem och fryser ihjäl. Men årets milda, snöfattiga vinter gör att mössen inte behöver något skydd. De överlever helt enkelt lättare den här vintern.

Anders Brandin märker av ökningen av antalet möss genom att det just nu är extra många saneringsärenden som gäller möss. Ofta upptäcker husägare att de har möss där det finns något att äta. Inomhus söker de sig därför ofta till komposten.

Bra för rovdjuren

Finns det några fördelar med att det är mycket möss?

– För rovdjuren är det ju bra att det finns gott om möss. I Dalarna och Falun har vi ju till exempel berguven som får det mycket lättare att skaffa mat nu, säger Anders Brandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.