Muhammad J. Muhammadi väntar på besked om han ska få stanna i Sverige. Många av hans landsmän tycker att han gjorde fel då han valde att berätta om de övergrepp han utsatts för. Foto: Privat

Muhammad berättade om övergreppen – prisas med utmärkelsen Ungt kurage

Uppdaterad
Publicerad

I sin bok ”Ska vi dansa” berättar Vansbrobon Muhammad J. Muhammadi, 19 år, om sitt liv som sexslav i Pakistan. Nu tilldelas han utmärkelsen Ungt kurage av stiftelsen Raoul Wallenberg Academy.

I boken beskriver Muhammad hur han blev offer för en förteelse som kallas ”bacha bazi” där ofta fattiga pojkar utnyttjas som sexslavar av äldre män med makt och pengar.

– Den här utmärkelsen betyder mycket för mig. Det är jobbigt att berätta något sådant som jag har gjort och om folk då tycker att det är värt något, då är det ganska stort för mig, säger Muhammad J. Muhammadi till SVT.

”Folk ser ner på mig för att jag berättade”

Utmärkelsen ges till unga personer som har gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang. Att berätta om det som Muhammad gör i sin bok uppfyller kriterierna väl – och det har kommit med ett pris.

– Jag har tappat många sociala kontakter och det finns folk som ser ner på mig. När jag pratar med mina landsmän tycker de inte att det var bra av mig att berätta. Vi har en stark hederskultur och alla män ska vara så macho, det anses inte manligt att berätta om det som jag gjort.

Vinner resa i pris men kan inte åka

Förutom utmärkelsen vinner de fem ungdomar som prisas en resa i Raoul Wallenbergs fotspår. Men den resan kan Muhammad inte följa med på eftersom han inte har något pass.

– Jag brukar tänka på mitt liv som att jag är på havet och ser en ö längst, längst bort. Jag paddlar men når inte dit. Jag har väntat i nästan fyra år nu på besked om jag ska få stanna i Sverige. Det är en jobbig känsla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.