My Lindqvist tar med sig en tredjeplats i SM för unga bagare och en förstaplats i kategorin Bästa kuvertbröd hem till Borlänge. Foto: My Lindqvist/Håkan Ivarsson

My från Borlänge – en av Sveriges bästa unga bagare

Uppdaterad
Publicerad

My Lindqvist från Borlänge blev bronsmedaljör när tävlingen Unga Bagare 2019 avgjordes i veckan.

-  Det här är en bekräftelse på att jag faktiskt kan det här, det betyder jättemycket för mig, säger en mycket glad My Lindqvist till SVT Dalarna.

Det var tio finalister som gjorde upp i SM i Unga bagare 2019 i Göteborg. Under fem timmar tog de fram bakverk i fem olika kategorier. Det handlade om allt från matbröd till söta bakverk och skådebröd. Och att det blev en tredjeplats för My tror hon handlar om att hon jobbat strukturerat.

– Jag tror att man såg helheten, hur jag jobbat med att lyfta fram smaker och utseende, med nytänkande former.

Bästa kuvertbröd

My fick även ett enskilt pris för bästa kuvertbröd under tävlingen, nedan delar hon med sig av receptet.

Tredjeplatsen innebär att hon får fortsätta i juniorlandslaget, där hon kom med redan förra året då hon kom fyra i SM.

– Jag vill gärna fortsätta att utvecklas och genom landslaget får jag mycket inspiration och får dessutom chans att tävla i VM, säger My Lindqvist som för tillfället pluggar bageri och konditori på yrkeshögskolan i Kristianstad.

Baka Mys kuvertbröd

Dag.1

vatten 270g

fullkorns durum 270g

jäst 3g

Rör ihop dessa ingredienser till en fördeg. Denna deg ska du låta ligga och vila under natten. Mata även din vetesurdeg så att du sammanlagt har 160g surdeg. 

 Dag. 2

Vatten 540 g

vetesurdegen & fördeg en ifrån gårdagen

extra bagerivetemjöl 700g

durumvete 290g

honung 25g

Jäst 7g

salt 32g

olivolja (till backen) ca 20g

Kör ihop alla ingredienser förutom saltet och olivoljan i ca 5 minuter. Därefter lägger du i saltet och kör tills du får en fin deg. Ca 4 minuter.

Därefter smörjer du in en back med oljan du har för att sedan lägga din deg där i. Låt degen vila ca 40 minuter och vik den då för att sedan vila 40 minuter till. Gör en sista vikning och Därefter är dina kuvertbröd redo att formas. Efter att du format dom i önskad form ska dom jäsa tills du kan peta på frallan så att degen åker tillbaka helt. Då är din fralla färdigjäst.

Grädda i ugnen på 240 ° tills dom får en fin färg, ca 8 minuter beroende på ugn. 

Tips- om du ej har tillgång till surdeg så kan du istället ha den dubbla mängden jäst.

Recept: My Lindqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.