Regionen hade kännedom om Skatteverkets beslut i somras, enligt Karin Jonsson. Men Skatteverkets sekretess hindrade försöken att få mer information. Foto: Lotta Olin, SVT

”Mycket allvarligt” – Region Dalarna kommer inte förlänga avtalet med hyrbolaget Docia

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna hyr fortfarande in läkare från bemanningsföretaget Docia. Trots att det gått mer än ett år sen Skatteverket pekade ut hyrläkarföretaget för fusk med luftfakturor. Men nu ska avtalet avslutas.

– Ett fåtal läkare kommer från dem idag, säger Region Dalarnas tf. biträdande upphandlingschef Karin Jonsson.

Enligt Skatteverket ägnade sig Docia åt osanna fakturor under åren 2016-2017. 2018 slöt Region Dalarna avtal med bolaget. Skatteverkets beslut som innebar en skattesmäll för Docia kom i maj 2019.

Drog i handbromsen

Enligt Karin Jonsson fick regionen kännedom om Skatteverkets beslut i somras. 

– Då kontaktade vi Skatteverket och försökte få mer information, men de hade lagt sekretess på ärendet så vi fick inget mer, säger Jonsson. 

Då drog regionen i handbromsen.

– Vi beslutade vi oss för att vi skulle dra ned på avropen mot dem då. Nu avropar vi absolut bara det vi måste, om det är nån specifik kompetens som bara de har, säger biträdande förhandlingschefen.

Tittat på möjligheter att häva

Docias juridiska ombud uppger i en kommentar till SVT att man anser att Skatteverkets beslut är felaktigt, men att de avstått från att överklaga eftersom det inte ”känns affärsmässigt motiverat”.

Region Dalarna bryter inte avtalet med Docia som löper året ut, men har bestämt sig för att inte förlänga det.

– Vi har tittat på möjligheterna att häva avtalet men det är komplicerat och vi har kommit fram till att vi istället låter bli att förlänga avtalet, säger Jonsson.

Så sent som den sista augusti i år betalade Region Dalarna fakturor på 1,5 miljoner kronor till Docia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.