Så laddar Dalarna för extra val – dyrt och mycket jobb

Publicerad

Om det inte blir någon lösning på regeringsbildningen så måste Sverige gå till extra riksdagsval. I så fall får länsstyrelsen en stor och viktig roll när det gäller att kontrollräkna rösterna.

Helle Bryn-Jensen har mycket att fundera över just nu, för skulle det bli ett extra val så är det hon som har ansvaret för att allt som Länsstyrelsen ska göra fungerar. Men så länge ett extra val är en öppen fråga så kan faktiskt förberedelserna inte börja, åtminstone inte i någon större omfattning.

– Vi har ju börjat med att titta på var vi skulle kunna hålla till och genomföra rösträkningen. Det gör vi förstås även inför det kommande valet till Europaparlamentet, så egentligen är det bara ett halvt steg till, säger Helle Bryn-Jensen, valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna.

90 intensiva dagar

Men om startskottet för ett extraval väl smäller så blir det bråttom att få ihop allting. 90 dagar är allt som står till förfogande enligt de senaste bestämmelserna. Och det är inte heller bara Länsstyrelsen som är inblandad i processen.

– Det är tryckandet av valsedlar, framtagandet av valmaterial, utbildning av rösträknare. Det är massor av saker som måste gås igenom, säger Helle Bryn-Jensen med eftertryck.

Dyrt lär det också bli, hur mycket pengar det skulle kosta hör du i videoklippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer