Myggexperten inför sommaren: “Ni kan känna er lugna – vi har koll på läget“

Uppdaterad
Publicerad

En liten och tidig vårflod gör att det ser ut att bli en bra sommar för den som vill undvika mygg vid det annars så myggtäta nedre dalälvsområdet.

– I nuläget är det väldigt lugnt men vi är ute minst en gång i veckan och har koll, säger Martina Schäfer, bekämpningsledare på Biologisk myggkontroll som ansvarar för att begränsa antalet myggor i området.

Myggen vid nedre Dalälven har kallats för “ett folkhälsoproblem som drabbar både människor och djur“ i gränstrakterna mellan Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Antalet infångade mygg i området har varit bland de högsta som uppmätts i världen, enligt Kemikalieinspektionen.

För att minska antalet myggor som kläcks har området behandlats med ett bekämpningsmedel från helikopter sedan 2002 – ett projekt som finansierats av svenska staten, de berörda kommunerna och EU.

”Vi har koll på läget”

I år har experterna bedömt att det inte behövts bekämpningsinsatser än så länge. 

– Det är ganska osannolikt att det kommer mycket mygg men det kan fortfarande bli så om det kommer mycket nederbörd, säger Martina Schäfer.

Den senaste tidens regn och prognos om kommande regn gör att det finns risk för lokala översvämningar och ökat flöde i Nedre Dalälven.

Så vad kan du säga till de som bor i området?

– Ni kan känna er lugna, vi har koll på läget!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet