Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skogskonsulenten Magnus Hedspång berätta mer om de mystiskt döda talltopparna. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mystiskt döda talltoppar – nu ska ny typ av skogsskador kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Döda talltoppar har upptäckts på flera platser i Dalarna och övriga landet. Nu vill Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet ta reda på orsaken.

– Man har olika teorier om vad det kan vara men man vet inte vad det är, säger Magnus Hedspång som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

De tallskogar som drabbats är mellan 10 och 90 år och angreppen syns på både enstaka träd men även i större grupper av träd.

I Dalarna har en större mängd döda talltoppar upptäckts i Älvdalen, Orsa och Rättviks kommun. Men det har också upptäcks på andra håll i landet.

– Det är ju lite skrämmande om det börjar gå på många tallar, säger Magnus Hedspång.

Efterlyser fler observationer

Kännetecknen är att årsskotten torkar in och dör. Nya skott tar vid men får efter ett tag samma problem.

Skogsstyrelsen har skickat in prover på skadade tallar från Dalarna till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Varken vi eller dem har hittat någon förklaring, som att det till exempel skulle handla om en skadeinsekt eller svamp.

I och med att det ännu inte finns något svar på orsaken till de här skadorna så efterlyser nu SLU och Skogsstyrelsen fler observationer angående dessa talltoppar. Observationerna kan rapporteras in till SLU. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.