Foto: SVT

Namninsamling stödjer riksdagsmotion om älvdalska

Uppdaterad
Publicerad

600 underskrifter är insamlade till stöd för den motion som är inlämnad till riksdagen. Ska älvdalskan till slut erkännas som språk i Sverige?

Trots tre tidigare riksdagsmotioner om att erkänna älvdalska som ett eget språk har inget hänt. Nu har en namninsamling startats till stöd för den motion som lämnats in till riksdagen.

Namninsamlingen startade i början av september på initiativ av Språkförsvaret och föreningen för älvdalskans bevarande Ulum Dalska, och har alltså fått 600 underskrifter hittills.

I juni i år erkändes älvdalskan som språk av en internationell organisation som drivs av språkvetare, något som kan komma att få betydelse när riksdagen tar ställning till motionen.

– Enteli! Ljuotruoli! Jag är personligen jätteglad. Det är första gången som älvdalskan får ett stöd utanför kommunen, sade Henrik Rosenkvist, docent i Nordiska språk vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter Dalarna i samband med erkännandet i juni.

Älvdalska – Svenska

tivlingg  -  tumme

tembel  -  lamm

brinde  -  älg

delta  -  gupp

seldkall  -  sälg

töner  -  tår

okkelkaul  -  ankel

myörmer  -  höfter

mysklun  -  hemlighetsfull

ålåell  -  ödla

kwegel  -  kotte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet