Foto: TT

Sprang in på skjutområde – dök inte upp till rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Idag skulle rättegången genomförts mot den joggare som var inne och sprang på Dalregementets skjutfält i Falun i juni. Men den 54-årige mannen dök aldrig upp. Han var i Thailand. 

Tingsrätten hade kallat mannen men inte lyckats delge honom på vanligt sätt. Istället förlitade sig rätten på att mannen skulle läsa posten som skickades till hans svenska adress.

Rättegång efter nyår istället

Men mannen som varit i Thailand redan under flera veckor hade tydligen inte fått posten vidarebefordrad, och skyllde på att att han inte visste om att det skulle bli rättegång idag. Det sa han till rättens ordförande som fick tag på mannen på telefon när rättegången skulle ha börjat. 

Han uppgav då att han kommer hem till Lucia och då kommer rätten att kalla honom pånytt. Någon ny rättegångstid går dock inte att åstadkomma förrän efter nyår.

Nära bli skjuten

Den joggande mannen höll på att bli skjuten med skarpa skott vid en militär övning i somras och hade enligt åklagaren ignorerat skyltar och avspärrningar vid skjutfältet. Skjutning sker numera mycket sporadiskt eftersom Dalregementet är nedlagt. Men åklagaren hävdar i åtalet att mannen med uppsåt eller av oaktsamhet begått intrång på skyddsobjekt som skjutbanan blir när det är övning. Joggaren har därmed brutet mot lagen, menar åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.