Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om narkotika i avloppsvatten och varför inte alla kommuner mäter. Foto: Niko Ago/SVT

Narkotika i avloppsvattnet: Fler dalakommuner gör mätningar

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun har tidigare varit den enda kommunen i länet som genomför mätningar av narkotika i avloppsvattnet. Nu har även Mora och Orsa anslutit till metoden och Älvdalen står på tur.

– Jag ser metoden som ett komplement till andra utredningar som görs om narkotikaanvändning, säger Lina Håmås, folkhälsostrateg och samordnare för brottsförebyggande rådet i Älvdalen.

Narkotikasubstanser

I veckan deltog intresserade dalakommuner på en konferens om vattenprovsmätningar som ett sätt att mäta olika narkotikasubstanser i avloppsvattnet över tid. Allt fler kommuner i landet har börjat med regelbundna mätningar.

Ser vilka droger som används

– Det skapas ett långsiktigt kunskapsunderlag om hur mycket droger och vilka sorts droger används och som kan jämföras med olika regioner, säger Johan Lindberg som är forskare och enhetschef på Sveriges forskningsinstitut RISE.

Starta videon för att höra mer om mätning av narkotika i avloppsvattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.