Foto: Niklas Hagman

Nationella bombskyddet fraktade bort granat i Horndal

Uppdaterad
Publicerad

Det nationella bombskyddet kallades på lördagen till Horndal i Dalarna. En skarp granat hade hittats vid en grundskola.

Det var vid 15-tiden på lördagen som det nationella bombskyddet kallades in. Man spärrade av ett område kring Johan-Olovskolan i Horndal i Avesta kommun.

Polisen bekräftade på kvällen att bombskyddet fanns på plats men var företegen om händelsen. Först vid 22-tiden gick man ut med informationen om att det var en granat som föranlett aktionen.

Granaten ska strax efter klockan 22 ha säkrats och transporterats bort från platsen för att oskadliggöras, rapporterar Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen, i ett pressmeddelande.

”Förmodligen någon som släpat den till skolan”

På söndagsmorgonen berättar Lars Hedelin att polisen misstänker att granaten legat utomhus länge.

– Den här är upphittad i terrängen och sedan så har förmodligen någon släpat den till den här skolan, men inte i något hotsyfte.

Hedelin säger att rubriceringen skulle kunna bli framkallande av fara för annan, eftersom att ammunitionseffekten betraktas som farligt. Men i nuläget finns ingen misstänkt och man har heller inga spår. Därmed har ingen anmälan ännu upprättats.

Foto: Niklas Hagman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.