Duro Pavlic och Staffan Nilsson jobbar helt ideelt när de är ute på stan på fredag- och lördagkvällar. Foto: Anders Hansson/SVT

Vakande ögon i Ludvikanatten kan försvinna – svårt att rekrytera nattvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Nattvandrarna i Ludvika bidrar till att hålla ordning på stan på helgerna, men nu är det snart risk att de inte kan fortsätta. Nyrekryteringen går trögt.

Det är på RIA-stugan de laddar upp inför nattvandringen. Tillgång till lokalen och lite fika är nästan det enda stöd de får, förutom jackor och reflexvästar från Staysafe som organisationen heter. Men arbetet med att vara ute på stan mellan klockan 23 och 02 på fredags- och lördagskvällar är annars helt ideellt.

Polisen har ett tätt samarbete med nattvandrarna och de håller varandra informerade om det aktuella läget.

Efter att ha dragit igång 2014 när en allvarlig våldtäkt inträffade på stan så är framtiden osäker. Ett tag var nattvandrarna ett 20-tal, men många har slutat och det är svårt att engagera nya ögon i natten, trots att behovet finns.

I klippet berättar nattvandrarna om varför de jobbar ideellt, och hur unga de är som använder alkohol och narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.