Så här såg det ut när NMR demonstrerade i Falun 2017. Till höger Mats Lagerblad, biträdande kommenderingschef vid region Bergslagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nazister får demonstrera i Ludvika

Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått tillstånd att demonstrera i centrala Ludvika på 1 maj.
Efter två månaders utredning beviljar polisen ansökan.

– Samtliga nio ansökningar som har kommit in att har fått tillstånd men vi har i flera fall gjort förändringar i demonstrationsvägar och tidpunkter, säger Mats Lagerblad, biträdande kommenderingschef vid region Bergslagen på en presskonferens.

Får inte gå den väg de önskande

I ansökan har NMR angett en tänkt demonstrationsväg men den justeras alltså av polisen. NMR kommer att samlas söder om centrala Ludvika och gå norrut för att avsluta på Garvanstorg, vilket sammanfaller med organisationens önskan om slutmål.

– Den förändringen gör vi för att kunna säkerställa ordning och säkerhet, säger Mats Lagerblad.

Här är vägen som NMR fått tillstånd att marschera. Foto: Google Maps

Dalarna mot rasism en bit därifrån

Organisationen Dalarna mot rasism hade ansökt om att få ha en stillastående sammankomst på samma plats som NMR ville avsluta på men polisen väljer att flytta på gruppen till Sockenstugeparken en liten bit därifrån.

– Den platsen lligger i norra delarna av centrala Ludvika, inte långt från den ursprungliga platsen, och den förflyttningen beror på vår bedömning när det gäller ordning och säkerhet.

Poliser kallas in från andra regioner

– Vi kommer att plocka in resurser från syd, väst och Stockholm för att stärka upp, säger Thomas Hellgren, stabschef vid region Bergslagen.

NMR har visat upp sig regelbundet i Dalarna på senare år. Förra året samlade de mer än 500 personer till sin marsch på 1 maj i Falun och året dessförinnan deltog 350 personer i Borlänge.

I september försökte ett 20-tal nazister från NMR störa prideparaden i Falun men motades då snabbt undan av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - 1 maj Ludvika

Mer i ämnet
Så här såg det ut när NMR demonstrerade i Falun 2017. Till höger Mats Lagerblad, biträdande kommenderingschef vid region Bergslagen. Foto: SVT
Så här såg det ut i Falun förra året Foto: Martin Trygg/SVT