Fotografen Niklas Hagman är med och visar Donald Trump hur en kväll i Sverige kan se ut. Foto: Privat, Anette Nantell/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fotografen Niklas Hagman visar Trump en annan bild av Sverige

Fotografen Niklas Hagman från Avesta är en av de fotografer vars bilder nu samlas i fotoboken ”Last night in Sweden” – en bok som ska visa vad som egentligen hände i Sverige den där kvällen som Trump pratade om tidigare i år.

Donald Trump antydde i februari att något stort hade hänt i Sverige kvällen innan genom att upprört säga ”look what happened last night in Sweden”. Boken ”Last night in Sweden” är ett svar på just detta. En jury har valt ut bilder som dokumentärfotografer i hela landet har tagit, och två av bilderna som är med i boken är tagna av Niklas Hagman.

LÄS MER: Trumps Sverige-uttalande blev fotobok

– Det är en häftig grej som fotograf – att man får bidra. Det är inte vilken fotograf som helst som får ha med en bild såhär, som skickas till presidenten dessutom, säger Niklas Hagman.

”Inte ett centrum för terror”

Det ena av Niklas fotografier är på en brand i en skidanläggning utanför Fagersta, det andra är på en viltolycka mellan Norberg och Avesta.

– Det visar lite vad som händer i Sverige en vanlig kväll. Den stora grejen är ju att man vill visa den amerikanska presidenten en annan bild efter de uttalanden han gjorde. Man vill framhäva att Sverige inte är något slags centrum för terror, säger Niklas Hagman.

TV: Trumps världskända ”last night in Sweden”-uttalande

Det första exemplaret av boken hamnade på just Donald Trumps skrivbord.

– Det är ju häftigt, men sen vet man ju inte om han kommer öppna boken.

LÄS MER: Det här är projektet ”Last night in Sweden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer