Foto: Lantmäteriet

Omarrondering avgjord i Mark- och miljödomstolen – 1 300 markägare i Leksand berörs

Uppdaterad
Publicerad

1 300 markägare väster om Leksand berörs av den omarrondering som nu avgjorts i Mark- och miljödomstolen. Lantmäteriförrättningen har tagit nio år att göra.

Målet rör skog och åkrar väster om Leksand. Omarronderingen som gjorts har inneburit större och mer sammanhängande skiften för markägarna enligt Mark- och miljödomstolen.

Lantmäteriet tog beslut i frågan i maj. Beslutet överklagades, men enligt domstolen uppfyller beslutet lagkravet.

– Det är väldigt få som överklagat, sju stycken på 1 300 berörda, säger Björn Rossipal, tekniskt råd på Mark- och miljödomstolen.

Kan överklagas

Skulle någon vilja överklaga domen så har de tre veckor på sig att göra det. Då väntar ytterligare några månader innan Mark- och miljööverdomstolen avgör om den ska prövas eller inte. Om det inte beviljas prövningstillstånd vinner domen laga kraft. Annars tas fallet upp för prövning i Mark- och miljööverdomstolen.

Björn Rossipal ser dock inte att några eventuella ändringar i domen skulle ha någon större effekt.

– Om någon driver en fråga vidare så kommer det inte innebära ändringar som berör många personer, säger han.

Omarrondering innebär att fastighetsindelningen ändras i större sammanhängande områden och att mindre skogsskiften samlas till större. Alla skiften värderas och skillnaden i värdet mellan det nya markinnehavet och det gamla regleras med pengar.

Källa: Lantmäteriet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer