• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

NMR-medlemmar anmäls för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) anmäls för hets mot folkgrupp.

Det var den 1 maj som NMR:s ledare Simon Lindberg avslutade ett tal inför ett 40-tal medlemmar i en lokal i Falun med att ropa ”hell seger” – en direktöversättning av tyskans ”sieg heil” – och göra Hitlerhälsning. Många av de närvarande besvarade hälsningen med samma gest.

Mötet filmades av norsk public service-televisionen, NRK, i samband med inspelningen av dokumentären ”Rasekrigerne”, som sändes nyligen. På videoupptagningen syns händelsen noga dokumenterad.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som gjort anmälan och med videon som underlag identifierat tio personer ur åhörarskaran med namn.

Simon Lindberg är redan åtalad för hets mot folkgrupp. Det gäller ett tal för ett år sedan på Mynttorget i Stockholm då Lindberg ropade ”hell seger”.

Lindberg själv har i tidigare förhör hävdat att hälsningen ”hell seger” är en hyllning till den segern de vill ha för sin egen organisation, precis som att till exempel moderaterna eller socialdemokraterna vill ha en seger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer