• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Asarum i Karlshamns kommun, i Blekinge län. Det brinner i en avfallsanläggning med plast, och Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Blekinge.

Noaks Ark till Gävleborg

Publicerad

Särskilt fokus på migranter som inte nås av information på annat sätt

Noaks Arks hivkampanj besöker i veckan Gävle (tisdag), Sandviken (onsdag) och Söderhamn (torsdag). Organisationen vill att uppmärksamheten och kunskapsnivån ska öka för att minska stigmatiseringen kring sjukdomen. Hivinformatöterna är även medvetna om att många grupper i samhället aldrig nås av information om sexuell hälsa och om möjligheten att hivtesta sig gratis och anonymt i Sverige. Hit hör migranter som kommer till Sverige i vuxen ålder.

Voluntärer själva migranter
Många av Noaks Arks voluntärer är själva migranter från högendemiska länder som har stått öga mot öga med sjukdomen och som därför har viktiga erfarenheter att dela med sig av.

-Många av dem vi möter skulle aldrig någonsin ta en spontan vårdkontakt för att prata hiv. Men med oss vågar de prata, säger Jeanne Masimango som driver kampanjen för fjärde året i rad. Vi träffar även många som egentligen inte vet något annat om hiv än den skräckpropaganda som pumpades ut under 1980-talet.

Gratis hivtester okända av många
Många migranter som kommer till Sverige i vuxen ålder har ingen aning om det är möjligt att hivtesta sig gratis här, det vill sommarkampanjen ändra på. En stor del av Noaks Arks hivinformatörer är själva migranter från länder där sjukdomen är utspridd och har därför viktiga erfanheter att dela med sig av

Hivstatistik för Sverige

Visa

Sedan Hiv/aids blev anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen 1983 har 9 891 fall av hivinfektion rapporterats, varav 2 428 har fått aidsdiagnos och 2 131 har rapporterats avlidna. I slutet av 2011 fanns det cirka 5 800 personer med känd hivdiagnos och med behandlingskontakt inom svensk sjukvård. 2011 rapporterades 465 nya hivfall.

Enligt de svenska hivklinikernas kvalitetsregister, InfCareHIV, diagnostiserades 60 procent av alla patienter 2011 i ett sent skede då infektionen redan hade en sådan påverkan på immunförsvaret att hivbehandling rekommenderas. Majoriteten av dem som diagnosticerades sent var immigranter som smittats heterosexuellt före ankomsten till Sverige, men sen diagnos förekommer även bland svenskfödda.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer