Nördiga speltjejer från hela landet nätverkar i Falun

Uppdaterad
Publicerad

I helgen arrangeras en nätverkshelg för tjejer med nördiga spelintressen i Falun. Syftet är att skapa en inkluderade och trygg miljö för de som sysslar med spel på nåt vis.

– Man vill att tjejer ska känna sig välkomna och ha en naturlig plats i den här världen, säger Sam Bäfvenberg, projektledare för Leia, ett nätverk för tjejer inom spelhobbyförbundet SVEROK.

Datorspel och handarbete

De omkring 40 tjejer som deltar nördar in på allt från datorspel, rollspel och cosplay till handarbete och brädspel. De har rest från hela landet för att träffas i Falun, och håller till i datorspelsutbildningen Playground squads lokaler. 

– Vi vill att fler tjejer ska in i branschen så kan vi stimulera fler tjejer att söka till oss eller andra spelutbildningar så är det superbra, säger Daniel Fredriksson, rektor på spelutbildningen Playgroundsquad.

Spel och allvar

Helgen bjuder på föreläsningar, panelsamtal och naturligtvis en massa spelande. Men framför allt en möjlighet att träffa likasinnade. Men också en del allvarliga samtalsämnen.

– Speciellt online blir man mött med väldigt mycket sexism och fördomar just för att man är tjej och spelar, och att då få kunna prata om det med andra tjejer är viktigt tycker jag, säger Ella Öquist, Luleå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.