Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Norra Dalarna kan få nytt räddningsförbund

Publicerad

Just nu pågår en förstudie av hur de kommunala räddningstjänsterna i norra Dalarna kan fördjupa sitt samarbete och eventuellt också gå samman i ett räddningsförbund liknande Dala-Mitt i centrala Dalarna.

Det gäller ett stort geografiskt område och kommunerna Leksand, Vansbro, Mora, Orsa och Älvdalen. Malung-Sälen var till en början också med på tåget men har hoppat av. Räddningsnämnden i Rättvik har valt att inte vara med.

– Det primära för oss är att människorna här i Rättvik ska känna trygghet och ha nära till oss, säger räddningschef Rune Daniels som inte ser några problem att hoppa på och vara med i ett räddningsförbund i framtiden, om man skulle vilja vara med.

Tror närvaron kan minska

Men han är rädd för att räddningstjänstens närvaro i kommunen skulle minska då. I grannkommunen Leksand väntar räddningschef Krister Ejeros på att utredningen snart ska presenteras och han ser ett räddningsförbund som en möjlighet för de mindre kommunerna att tillsammans möta framtidens krav.

– Snart blir vi ålagda att ta hand om släckvattnet, säger han som ett exempel på de nya krav som kan väntas komma och där det är en fördel med större samlade resurser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer