Foto: Markus Dahlberg/SVT

Norrlands största silverskatt

Uppdaterad
Publicerad

Den nästan 1000 år gamla silverskatt, som en gång hittades utanför Hudiksvall är nu tillbakalånad från Historiska muséet, i Stockholm.

Det är på sensommaren 1881, för 132 år sedan, bonden Abraham Svedberg i byn Tolsta, utanför Hudiksvall, håller på att röja vid sin åkerkant. Plötsligt hör han hur det klingar till i jorden. Han har hittat nästan ett kilo smycken i rent silver.

– Då kallar han på museet som kommer dit och det visar sig vara en fantastisk skatt, säger aktikvarien Lars Nylander.

Det är flera generationers tillhörigheter från vikingatiden, förmodligen från 900-talet, som putsas av. Hur dom hamnat där vet ingen, men en teori är att det var ofredstider och därför måste dom gömmas.

– Skatten består av kvinnosmycken främst, spännen, hängen, halssmycken och olika föremål som vi faktiskt inte vet vad det är. Men det är smycken och de är fantastiskt vackra, det är små små detaljer, det är ansikten, det är djur, det är ornament och det är väldigt smått och vackert gjort. De här vet vi inte riktigt någon motsvarighet till här i våra trakter så det här är något väldigt speciellt.

Man tror att smyckena är gjorda av flera olika silversmeder öster ifrån. Om de kommit hit som handelsvaror, byten eller erövrats på något annat sätt kan man bara gissa sig till.

– Man såg ju genast att det här var en sensation så att den här mannen från muséet skickade ett telegram till riksantikvarie Hildebrandt att ett sensationellt fynd hade gjorts och sen åkte skatten ner till Stockholm efter att ha visats på museet här först.

Bonden Svedberg fick 150 kr för skatten. Det motsvarar i dagens penningvärde 7 000 kr och är också vad man får för ett kilo silver idag. Men för herr Svedberg betydde det nog mer än vad 7000 kr gör för oss.

– Jag tänker mig t.ex. skogens värde, det är ju så enormt mycket högre idag än var det var för 100 el 150 år sedan och jag tror att bonden kunde köpa många hektar skog för de här pengarna än vad vi kan köpa skog för idag för 7 000 kr, säger Lars Nylander.

Från och med lördagen den 21 september kan man titta på Norrlands största silverfynd på Hälsinglands museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer