Nu ansöker Malung-Sälen återigen om att få bilda ett kommunalt lantmäteri

Uppdaterad
Publicerad

Nu ansöker Malung-Sälens kommun återigen om att få bilda en egen kommunal lantmäterimyndighet, det skriver kommunen i ett pressmeddelande. I ansökan som skickats in till regeringen skriver kommunen att de är beredda att etablera verksamheten i början av 2024.

– Det här har vi arbetat med under flera år då vi anser att Lantmäteriet har allt för långa handläggningstider för ärenden i vår kommun och därför vore det här väldigt efterlängtat av många kommuninvånare. Lantmäteriet riskerar annars att hindra vår framtida utveckling och det vill vi givetvis inte, säger Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordförande.

Har fått avslag tidigare

Frågan har varit uppe förut och senast 2017 fick kommunen avslag av regeringen. Den dåvarande regeringen bedömde att kommunen ansågs vara för liten för att kunna bedriva verksamheten på ett effektivt sätt. Idag finns kommunala lantmäterimyndigheter i 39 stycken av Sveriges kommuner.

– Jag hoppas nu att regeringen ger oss möjligheten, som de tidigare gjort till ett 40-tal andra kommuner, att driva ett kommunalt lantmäteri och att vår ansökan nu hanteras skyndsamt, säger Hans Unander (S).

I klippet: Malung-Sälens kommunalråd, Hans Undnader (S), berättar varför han tror att de kommer att lyckas med ansökan den här gången och varför lantmäteriet kommer att bedrivas bättre i egen regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.