”Nu är det kört, tänkte jag”

Uppdaterad
Publicerad

Monica Jansson från Hosjö, utanför Falun minns hur hon tumlade runt i de våldsamma vågorna när tsunamin svepte in över Patong Beach i Phuket, Thailand, den 26 december 2004.

Snart har det gått tio år sedan en av de värsta naturkatastroferna i modern tid inträffade och 543 svenskar miste livet

Det är annandag jul i Thailand, tiotusentals turister semestrar och många svenskar är lyckligt omedvetna om ordet tsunami. Men det ska snart komma att ändras.

Tio år efter flodvågskatastrofen

”Spring, spring, vänd er inte om”

Familjen Jansson från Hosjö utanför Falun har solat och badat i två veckor. Den 27 december ska planet lyfta tillbaka hem mot Sverige. Annandag jul är den sista semesterdagen.

De står på stranden och väntar på en båt som ska ta dem ut till Paradise Beach när vattnet plötsligt drar sig undan. Fascinerat tittar de på fiskarna som sprattlar på stranden och inte hinner med.

Sedan vänder det.

Människor rusar i panik bort från vattnet, men många hinner inte och träffas av vågen.

Snurrades runt som en tvättmaskin

Pappa Stefan och syskonen Patrik, Niklas och Sofie kommer undan, men mamma Monica och Patriks dåvarande flickvän, Denise, träffas av vågen och slås omkull i vattenmassorna.

– Man snurrade runt, som i en tvättmaskin, och sedan kom man upp lite. Jag tumlade runt i det där vattnet tills jag kom ut på gatan, då var det en thailändare som sträckte ut handen och drog upp mig. Jag var helt slut, det var hemskt, säger Monica Jansson.

Också Denise klarade sig och efter en halvtimme kunde familjen återförenas.

– Det var en ruggig halvtimme, säger Stefan.

”Jag bröt ihop totalt”

Monica skar upp hela handen på ett lysrör när hon försökte rädda sig undan vattenmassorna. På lasarettet vällde skadade människor in.

– Jag bröt ihop totalt när de kom med livlösa barn och människor som var döda och bara kastade bakom ett skynke, säger Sofie, som då var 17 år.

Familjen flydde upp i bergen och tillbringade natten på ett hotelltak. Dagen därpå kom de med sitt ordinarie plan, det första flyget som lyfte hem till Sverige och Arlanda.

– Jag kommer inte ens ihåg flygresan, jag kommer inte ihåg hur vi tog oss till flyget heller. Jag var nog i chock hela resan tror jag, säger Monica.

Alla kom inte hem

Först i Sverige där de kunde följa katastrofen i tidningar, radio och teve började omfattningen av det som hade hänt sjunka in. 

– Vi var 19 personer som åkte ner och 19 som kom hem. Det fanns de som var fem och en kom hem, eller ingen kom hem. Det är också sådant man funderar på efteråt, att det är lite konstigt hur det kan vara, säger Stefan Jansson.

Nu minns familjen tillbaks

På tioårsdagen av tsunamin kommer familjen att titta på teve och tänka tillbaka. De har lagt flodvågskatastrofen bakom sig, men minnesbilderna finns kvar.

–  Vi är ju mycket familjen, det har vi alltid varit, men vi har kanske blivit ännu tajtare. Familjen betyder allt, säger Sofie.

– Jag har nog blivit mer hemkär. Jag tycker fortfarande om att resa, men det är värt jättemycket att spendera tiden med de man tycker om och som man vill ha runt omkring sig, säger Monica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter flodvågskatastrofen

Mer i ämnet