Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektorn Erika Hemptenmacher om vad hon tycker måste till för att skolflytten ska bli bra. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Nu börjar Åkerö högstadium sin stora flytt

Publicerad

Nästa höst finns det inget högstadium på Åkerö i Leksand längre. Istället blir högstadiet på Sammilsdalsskolan ännu större. Det är en konsekvens av kommunens budget för 2020 som klubbades igår och som innebär besparingar på 63 punkter.

Bygdepartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet hade hellre sett en skattehöjning än alla besparingar och nedläggningen av ett högstadium.

– Jag tror det kan bli dyrare med den flyttcirkus och otrygghet för eleverna som det skapar, säger fullmäktigeledamoten Markus Kummu (V) till SVT.

Ordföranden för lärande och stöd, Tomas Bergsten (C), tror att flytten kan göra att fler elever får del av de resurser som finns.

– Med ett större lärarlag på Sammilsdal ska vi kunna hålla nere vikariekostnader och se till att alla elever får bättre tillgång till behöriga elever, säger han. 

Arbetet med flytten har nu börjat på Åkerö skola berättar rektor Erika Hemptenmacher som vet att det finns föräldrar som befarar att det blir trångt vid matbespisningen på Sammilsdalsskolan.

– I och med att de lägger ner restaurangprogrammet finns möjlighet att ändra om i lokalerna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer