Åtta björnar skjutna

Uppdaterad
Publicerad

100 björnar – så många får sammanlagt skjutas i Dalarna och Gävleborg. Gävledala följde med ett jaktlag utanför Linghed.

Under tisdagen började licensjakten på björn och redan tidigt på morgonen samlades många jägare i både Dalarna och Gävleborg.

Hittills under dagen har åtta björnar skjutits i gävledalaområdet – fem i Dalarna och tre i Gävleborg.

I delar av Dalarna har björnjakten redan avslutats. Det gäller det som kallas för område fyra – i södra och västra Dalarna där den tilldelade kvoten redan är skjuten.

Dessutom ska det kartläggas hur stor björnstammen är och i vilka områden som björnarna egentligen finns.

Jägare och andra frivilliga uppmanas att lämna in björnspillning för DNA-analys så att en ny uppskattning av hur många björnar som egentligen finns, ska kunna göras.

-Vi vill veta hur björnstammen ser ut så att vi inte ”skjuter ner den” så den är nära att utrotas eller minska för kraftigt. Samtidigt vill vi också kunna begränsa stammen så den inte växer för mycket, säger Henrik Thurfjell på Länsstyrelsen Dalarna.

Det är framför allt jägarna som ska stå för insamlingen av björnspillning, men vem som helst som är intresserad får hjälpa till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.