Nu börjar Festen på Avesta Art – en tradition i den samtida konstens tecken

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen är det vernissage i det gamla järnbruket, numera känt som Verket i Avesta. Det är dags för årets upplaga av Avesta Art. I år är temat Festen, med en delutställning vid namn Presenten. Teman springer ur och firar att Avesta i år fyller 100 år som stad.

Sedan 2011 arrangeras Avesta Art – en utställning för kontemporär konst – årligen. Och varje år belyses ett nytt koncept. I år utforskas temat Festen.

I den nationella utställningen finns verk gjorda av konstnärer från Portugal, Spanien, Ryssland och Sverige. Sport, religiös identitet, matkonsumtion och sexualitet är alla exempel på ämnen som konstnärerna inspirerats av i sina verk.

Ett tema med många lager

Linda Wallenberg är årets utställningskurator och hon berättar hur hon fick idén till fest-temat.

– Jag började göra research om Verket och Avesta och tyckte det var spännande att staden fyller 100 år. Temat Festen föddes fram efter hand, då det finns många lager som kan vara intressanta för samtidskonsten att titta närmare på, säger hon och fortsätter:

– Till exempel så höll man en fest när Avesta fick sina stadsrättigheter där det var 1000 personer inbjudna, men bara två av dem var kvinnor. Det är anmärkningsvärt när man tittar tillbaka på det från vårt perspektiv idag.

I klippet ovan berättar Linda Wallenberg om hur man kan tänka kring utställningstemat. Där ser du också flera av verken som visas.

Konstnärer som medverkar på Avesta Art 2019

Festen: Jacob Dahlgren (SV), Maider López (SPA), Natasha Dahnberg (RY/SV), Joana Vasconcelo (POR)

Presenten: Torbjörn Grass, Claes Ahlberg, Johan Ahlbäck, Henk Brass, Fredrik Johansson Marle, Rune Johansson, Julie Leonardsson, Ann-Charlotte Nordahl, Ragnhild Nordensten, Bert Olls, Ulla Zimmerman, Ulla Wennberg, Lars Östling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.