Nu börjar licensjakt på lodjur Foto: Heiko Junge/TT

Nu börjar licensjakten på lodjur

Det finns ca 1.300 lodjur i Sverige och tanken med licensjakten som nu börjar är att man skall hålla antalet djur på en jämn nivå. Men licensjakten har också kritiserats för att vara en ”troféjakt”, vilket Jägareförbundet inte håller med om.

I Dalarna finns ett 60-tal lodjur och under licensjakten får högst nio djur skjutas.

LÄS MER: Ja till licensjakt på lodjur

– När vi beräknade jaktuttaget så har vi använt oss av forskningsunderlag samt underlag från förra årets lodjursinventering, säger Ellinor Theorin vilthandläggare länsstyrelsen Dalarna.

Spårning av lodjur får i Dalarna ske från motordrivet fordon men man får inte skjuta från fordonet och alla jägare som jagar lodjur måste registrera sig hos Naturvårdsverket. Jakten får också bara genomföras i två områden – ett i norr och ett i syd.

”Fråga om förvaltning”

Lodjursjakten likt vargjakten väcker en del känslor och kritik.

En del kritiker vill hävda att det är en troféjakt?

– Nej, det vill jag absolut inte hålla med om. Det är en fråga om förvaltning och ingenting annat, säger Thomas Björklund ordförande jägareförbundet Dalarna

LÄS MER: Hon tycker lodjursjakten ska stoppas

Beslut överklagades

Beslutet om licensjakt överklagades till och med till till förvaltningsrätten i Luleå, men domstolen sa sedan ja till genomförandet av jakten. Stammen anses ha återhämtat sig tillräckligt för att sammanlagt 31 djur ska kunna fällas i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Västra Götaland.

Avslutas på olika tider

Lodjursjakten pågår från den första mars till den 15 april, men datumen kan variera mellan länen. I Dalarna avslutas licensjakten på lodjur fram tills att de tilldelade djuren skjutits men som längst fram till den 31 mars.

Olika antal beroende på län

Visa

Hur många lodjur som får fällas varierar mellan de olika länen.

I Dalarna får som sagt nio lodjur fällas, samtidigt som det i Örebro enbart får fällas ett.

I Gävleborg får fem skjutas och Västmanland har det beslutats om att två får skjutas.

I Uppsala är det beslutat att högst fyra får skjutas och i Västra Götaland får högst åtta stycken fällas.

Utöver de lodjur som får fällas i mellan- och västsverige, så har det också beslutats att nio stycken lodjur ska fällas i Västerbotten, men den beslutade licensjakten i Jämtlands län på 27 lodjur är överklagad.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer