Kyrkbåten byggs i en nedlagd ladugård Foto: SVT

Nu byggs kyrkbåtar igen

Uppdaterad
Publicerad

Att ro till kyrkan på söndagar i båt, var tradition förr i tiden. Nu väcker ett gäng Söderbärkebor liv i den gamla traditionen igen och bygger sina egna kyrkbåtar.

Det råder åter febril aktivitet i den nedlagda ladugården i Norsäng i byn Söderbärke. Mjölkkorna finns dock inte längre kvar, men väl två alltmer framträdande kyrkbåtar.

Lars Annerman, ordförande för Söderbärke kyrkbåtsförening Foto: SVT

– Kyrkbåtar har funnits ganska länge i Sverige. Sen har dom haft olika storlekar beroende på byalagets storlek. Om vi tittar på dom här båtarna är det 14 personer som kan ro, plus en styrman. En båt som är tolv meter lång och 1.80 bred, säger Lars Annerman, ordförande för Söderbärke kyrkbåtsförening.

Totalt är det tolv personer som hjälps åt med bygget av de två kyrkbåtarna och tillsammans har de bildat Söderbärke kyrkbåtsförening. Båtarna ska vara klara till midsommar och den stora roddtävlingen mellan Smedjebacken och Fagersta kommun.

– Det är ett jäkla gott gäng det här, vi är alla pensionärer och gamla hantverkare, säger byggledaren Björn Svensson.

– Det blir historier och mycket skratt, säger Erik Johansson som bytt mjölkning mot båtbyggeri i sin ladugård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.