Foto: SVT/TT

Nu drar längdsäsongen igång – skidspår öppnar på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Både Orsa Grönklitt och skidstadion på Lugnet i Falun öppnar i helgen upp skidspåren för allmänheten. Sparad snö från fjolårets säsong gör det möjligt att starta säsongen redan nu.

På fredag den 25e okt har Orsa Grönklitt längdpremiär för säsongen, och dagen efter, den 26e okt öppnar skidspåren på Lugnet i Falun. Snö sparad från förra året kommer att användas för att dra spår på 1,5km (Orsa) och 1km (Falun).

I Falun har man sparat 23 000 kubikmeter snö i en hög som varit runt tio till tolv meter.

– Det känns lika pirrigt men inspirerande och glatt att skidåkarna får något att åka på, säger Jonas Boström, anläggningsansvarig på Lugnet.

I Orsa hoppas man även snart få natursnö och kunna förlänga spåren till 3km.

Helgens väderförhållanden väntas inte ligga i linje med en skidpremiär, enligt SMHI ska det vara mellan 7 och 10 plusgrader och regn eller sol. Dock ska temperaturen sjunka ner i början på nästa vecka, då det kan bli minusgrader.

Även hoppbackarna i Falun väntas kunna öppna för en tidig säsongsstart, redan v45 har man som mål att kunna använda den lilla backen.

Idre Fjäll först ut

Sedan den 18e okt har det varit möjligt att åka längdskidor i Idre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.