Lennheden Vatten gör en uppgrävning på de platser där vinterns markradarundersökning visade på avvikelser i förhållande till vad som normalt brukar finnas i marken. Foto: Anders Hansson/ SVT

Efter miljölarmet vid vattentäkten – markprover skickas på analys

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm om miljöfarligt avfall nära dricksvattentäkten har nu Lennheden vatten grävt på platsen och skickat markprover på analys.

Det finns inga problem med kvaliteten på vattnet som betjänar Borlänge och Falun, men markradar har visat att det finns något under marken.

För att säkerställa att det inte hamnar några farliga ämnen i dricksvattnet för Borlänge och Falun görs nu en uppgrävning på de platser där vinterns markradarundersökning visade på avvikelser.

Förra veckan påträffades några svarta hårda lager som liknade asfalt i marken. Vad det kan vara ska analyseras vidare, men ingen närvarande ansåg att det här verkligen var asfalt utan det verkar vara något annat, mera finkornigt.

– Vi kommer att skicka alla prover på analys direkt och hoppas att det blir klart senast till hösten, säger Fredrik Wemming, vd för Lennheden Vatten.

Hittills har dock inga problem kunnat mätas i dricksvattnet vars kvalitet övervakas kontinuerligt, men Lennheden Vatten har ändå valt att gräva upp marken eftersom de vill vara på den säkra sidan.

Se den mystiska, svarta skiktet och mer från platsen som nu grävs upp i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.