”Jag tror kanske att 50% betalar”, spekulerar busschauffören Amir Nesser. Hör honom och två resenärer om betalningsviljan i Avesta. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Nu kostar Avestabussarna igen – men alla betalar inte

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 juni 2012 tog Avesta kommun bort biljetterna från lokalbusstrafiken. Den 1 april 2021 återinfördes avgifterna – men vår kontroll vid busstationen visade att förändringen inte hade nått fram till alla resenärer än.

Beslutet fattades i vintras av Region Dalarna som sköter kollektivtrafiken i länet. Kollektivtrafiknämnden ansåg då att Avesta kommun på grund av en felräkning hade betalat en för liten ersättning till regionen, jämfört med vad det faktiskt kostade att bedriva drafiken.

Avesta kommun var inte beredd att höja ersättningen så mycket, därför flyttas istället avgiften ut på bussresenärerna igen.

I videoklippet hör du resenärer och en busschaufför om bussåkarnas vilja att öppna plånboken igen.

Så mycket kostar en lokalbussbiljett i Avesta

Vuxna (20-99 år): 29 kronor

Barn (7-19 år): 23 kronor

Priserna kommer från Dalatrafiks mobilapp i april 2021.

Biljetterna är några kronor billigare om de laddas på reskassa-kortet, men dyrare ombord på bussen (efter pandemin).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.