• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ulf Ullring och Gunnar Therlin som jobbar för Savory Institute Norden Foto: Ann-Louise Julin SVT

Jordmätningar genomförs i Grangärde – ska avslöja hur jorden mår

Publicerad

Under ett par dagar har en grupp människor krupit runt på en åker i Grangärde. De har samlats för att mäta hur en särskild sorts jordbruk påverkar marken. Men först om fem år kan jordbrukarna få konkreta svar.

Marken tillhör Kristina Forsberg som driver ett så kallat regenerativt jordbruk. Metoden handlar i korthet om att utesluta konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och att inte använda maskiner för att bruka jorden och intresset för metoden har växt sig allt större.

– Det betyder mycket att få veta hur min mark mår just nu och att framöver få en återkoppling om det vi gör är rätt och stärker jorden, så som vi hoppas att det ska göra, säger Kristina Forsberg.

”På de största ytan vill vi att de ska beta bara en dag, absolut max tre dagar” – hört Kristina Forsberg berätta hur de använder djuren för att markerna ska må så bra som möjligt. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Återkommer om fem år

Under ett par dagar har jorden på Kristinas mark genomgått en mängd olika mätningar, till exempel vad som växer på den och hur snabbt den tar upp vatten, så kallade EOV-mätningar. Om fem år kommer marken att mätas igen.

– Här har de inte haft betande djur tidigare, så vi kommer tydligt kunna mäta effekten av betande djur om fem år och hur jorden mår då. Och hur ett regenerativt jordbruk påverkar marken, säger Gunnar Therlin som är en av de som arbetar med mätningarna.

”Behövs för framtiden”

Tre personer arbetar med mätningarna som genomförs på lantbruk i hela Europa.

Durukan Dudu från Turkiet jobbar för dagen som drönarpilot.

– Det är inte så att vi har massa ekonomiska förutsättningar för att göra det här, vi har inga bidrag eller ekonomiska medel som kommer in. Jag gör det här för att det verkligen behövs, för framtiden, för bygden och för framtida generationer.

Durukan Dudu från Turkiet jobbar för dagen som drönarpilot Foto: Ann-Louise Julin SVT

EOV-mätningar:

En EOV-mätning (Ecological Outcome Verification) är det certifieringsverktyg som finns inom regenerativt lantbruk, ett verktyg för att se hur marken och ekosystemet mår just nu. EOV är inte etablerat i Sverige ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.