Nu rivs delar av kalkbruket i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

Delar av det gamla kalkbruket i Kullsberg utanför Rättvik håller på att rivas. Samtidigt har det i dagarna gjorts en dokumentation av verksamheten av Dalarnas Museum.

I den industrihistoriska dokumentationen berättas bland annat att det första kalkbruket i Kullsberg byggdes redan 1898. Kalkbränningen pågick till 1991 och det är ugnarna där kalken brändes, som nu håller på att rivas.

Har stöd från Länstyrelsen

Att man river delar av bruket är också skälet till att Dalarnas Museum, med stöd av länsstyrelsen och brukets nuvarande ägare SMA Mineral, har gjort dokumentationen.

– Jag blev förvånad över vilken betydelse kalkhanteringen haft genom åren i framförallt Rättviks kommun. Kullsberg var också det första industriella kalkbruket, säger Kristoffer Ärnbäck vid Dalarnas Museum, som utfört arbetet med dokumentationen.

Fortsatt kalkutvinning i Dalarna

Fortfarande finns flera kalkbruk och kalkbrott igång i Dalarna. Orsa, Boda, Rättvik, Jutjärn och de nyare delarna av Kullsberg drivs fortfarande. I Kullsberg behålls den nyare delen där kalk från brottet i Jutjärn krossas och mals.

– Jag tycker det är bra att SMA river de delar som inte används längre, annars är risken stor att det står och förfaller, säger Erik Bergman som arbetat hela sitt yrkesliv med kalkhanteringen och även var chef och ägare i Kullsberg när bränningen upphörde 1991.

Från kalkbrott till konsertarena

När kalkbruket lades ner arbetade 45 man i Kullsberg och framförallt i brottet Draggängarna nån kilometer bort, där Dalhalla idag ligger. Kalkbrytningen var alltså en förutsättning för byggandet av konsertarenan.

– När jag jobbade här kunde man på radio lyssna på den tidens stora artister. Det är otroligt att de varit här och uppträtt på senare år, på min gamla arbetsplats, säger Thomas Jacobs, som är lokalhistoriker och tillsammans med Erik Bergman också varit inblandad i dokumentationen.

TV: Se ett längre inslag om rivningen och Dalarnas museums dokumentation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.