Foto: TT

Nu saknas den värdefulla vargen

Uppdaterad
Publicerad

En genetiskt värdefull varghanne är sedan början av november försvunnen. På Länsstyrelsen utgår man nu från att vargen är död och säger att de inte kan utesluta tjuvjakt.

I Tunturireviret i Orsa i Dalarna har landets kanske genetiskt mest värdefulla varg funnits. En varghane som förra vintern vandrade in från Ryssland och som hade kunnat betyda mycket när det gäller nya gener till Sveriges hårt inavlade vargstam.

Utgår från att den är död

Men nu hittas inga spår och på Länsstyrelsen i Dalarna utgår man från att Tunturivargen är död, kanske tjuvskjuten.

Tunturihanen var en av tre invandrarvargar som tog sig ner till Mellansverige förra vintern. Av dessa var Tunturihanen  den enda som överlevde och som lyckades med valpningen. Så tre valpar har spårats i reviret som är beläget norr om Skattungbyn och sedan sträcker sig mot länsgränsen  mot Hälsingland.

”Mycket olyckligt”

Spår efter hanen har inte setts sedan 3 november, konstaterar Svenska Rovdjursföreningen i en artikel på sin webbsida. Normalt lämnar en varghane inte sin tik och sina valpar, men nu finns bara tiken och tre valpar kvar, det har Länsstyrelsen konstaterat vid sina spårningar.

– Mycket olyckligt, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarna, som inte kan utesluta att den värdefulla varghanen fallit offer för tjuvjakt.

Extrabevakning i området

När invandrarhanen dök upp i reviret och slog sig samman med tiken som gick där bestämde myndigheterna att området skulle få extra bevakning.

Naturvårdsverket sköt till pengar för att Länsstyrelsen skulle kunna utöka närvaron i reviret av fast anställda och timanställda spårare. Men detta tycks alltså inte ha varit tillräckligt.

Förberedelse för tjuvjakt

Förra vintern hittades spår i reviret som tydde på att det då pågått förberedelse för tjuvjakt, där även snöskoter hade använts. Nu finns sannolikt endast finns två invandrarvargar kvar i landet, Galvenhanen i Hälsingland och Tivedstiken  i Tornedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet