Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanssjuksköterskan Annikas tankar om satsningen. Foto: Martin Heppich/SVT

Höjd sommarersättning i ambulanssjukvården: ”Ett litet erkännande iallafall”

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill region Dalarna stärka ambulanssjukvården i länet. Bland annat får ambulanssjuksköterskor en höjd sommarersättning, från 700kr till 1400kr i veckan.

Ambulanssjukvården i Dalarna har en arbetstidsförskjutning som innebär att ambulanssjuksköterskor arbetar mer under sommaren än under våren och hösten. Under den intensiva sommarperioden ges en sommarersättning, som nu höjs från 700 kronor till 1400 kronor i veckan. Satsningen beräknas kosta 1,5 miljoner kronor per år.

– Ambulanssjukvården är en nyckelaktör i regionens sjukvård under sommaren. Därför höjer vi nu sommarersättningen för ambulanspersonalen, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

Regionen kommer även underlätta kompetensutveckling inom ambulanssjukvården genom att erbjuda verksamhetsförlagt utbildning. Detta eftersom det råder brist på specialsjuksköterskor inom ambulanssjukvården.

– Det är många som väljer att gå till huset istället för att de får bättre betalt och bättre tider, säger Annika Larsson, ambulanssjuksköterska i Borlänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer