Kart- och mätchefen Johan Ågren ser flera fördelar med att få kartor i 3D. Foto: Foto: SVT och Avesta kommun

Efter stor flygfotografering – nu ska Avestakartan bli i 3D

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kommunens karta över Avesta bli tredimensionell. För att möjliggöra kartan har en stor flygfotografering gjorts under hösten.

– Det kommer blir mycket tydligare att se om till exempel en ny byggnad kommer resa sig för mycket över befintliga byggnader, säger Johan Ågren som är kart- och mätchef vid V-Dala miljö- och bygg.

Det är kommunens så kallade baskarta som ska omvandlas från två- till tredimensionell.

– Skillnaden är att vi kommer kunna sitta inne och använda det här materialet över hela vintern, förut behövde vi vara ute och mäta till exempel vägkanter och tak.

Kan bli klart till våren

Bilderna ska nu bearbetas och under våren hoppas de att en 3D-modell av stadskärnan i Avesta ska vara klar.

– Vi kommer kunna presentera stadsplaner i 3D vilket för det lättare för medborgare att ta ställning eller ha åsikter om olika förslag.

En baskarta visar oftast tätorten i kommunen, utanför de områdena kan man använda till exempel lantmäteriets fatighetskarta. Baskartan används av till exempel kommuns VA-avdelning och gata-park för att planera arbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.