• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jägareförbundet vill kvalitetssäkra statistiken. Foto: TT

Nu ska jägarna samla vargspillning under älgjakten

På måndag inleds årets älgjakt i de södra delarna av Dalarna och i flera andra delar av landet. Nytt för i år är att Naturvårdsverket vill att jägarna samtidigt samlar spillning från varg under jakten.

Jägareförbundet menar att detta är ett sätt att kvalitetssäkra statistiken och på så sätt få en korrekt siffra på hur många vargar som finns i länet.

– Kan vi bidra med att antalet vargar blir så nära sanningen som möjligt, då gör vi det, konstaterar Ulf Berg, Jägareförbundets ordförande i Dalarna.

Naturvårdsverket inventerar

Det är Naturvårdsverket som nu går ut och ber jägarna om hjälp. Hitills har man baserat antalet vargar på  hur många föryngringar som sker per år. Samtidigt menar många jägare att det är fel sätt. Därför väljer man nu att göra en större inventering för att i förlängningen få en ökad förståelse för hur stor vargpopulationen är.

Stor utmaning

Det innebär att jägarna nu inte enbart ska samla björnspillning, som är uppdraget de redan har från från länsstyrelsen, utan även spillning från varg.

Det blir en betydande utmaning, menar jägareförbundet, men betonar samtidigt att man vill hjälpa till.

– Man får betydligt bättre koll på stammen så här. Vi tror att den är betydligt större än det sägs, säger Ulf Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer