Nu ska länets järnvägar stängslas in

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet håller Trafikverket på att sätta upp stängsel utefter tågrälsen. Syftet är att minska dödsolyckorna på spåren och bara i Dalarna ska drygt fem mil spårstängsel sättas upp.

Varje år omkommer cirka 100 personer i Sverige på järnvägsspåren. Många olyckor är självmord men det handlar också om barn som leker vid järnvägen och människor som genar över spåren.

Just nu håller två arbetslag på i Borlänge med att stängsla in järnvägen och senare i sommar ska man fortsätta

Jan-Eric Karlsson, arbetsledare på plats. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

i bland annat Avesta och Krylbo.

– Det är ett stort projekt, vi ska hålla på i ett och ett halvt år och totalt stängsla in fem och en halv mil utefter järnvägen bara i Dalarna, säger Jan-Eric Karlsson som är arbetsledare för dem som arbetar vid Rågåker utanför Borlänge.

TV: Se ett inslag om arbetet

Trafikverket började redan 2015 att stängsla in järnvägen. Innan arbetet startade gjordes en inventering för att hitta de sträckor runtom i landet där de flesta olyckorna sker. Målet är att till 2020 halvera dödsolyckorna på spåren.

Bara i Dalarna ska runt fem mil tågräls stängslas in. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.