Regiondirektör Tiina Ohlsson och Regionens ordförande Leif Nilsson (S) Foto: SVT

Regiondirektören är arbetsbefriad i väntan på beslut

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarnas chef Tiina Ohlsson är arbetsbefriad. I morgon, tisdag, har regionens arbetsutskott ett extrainsatt möte där ledningens framtid ska diskuteras.

Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) säger att Tiina Ohlsson är arbetsbefriad då det uttalats att hon inte längre har förtroendet att leda Region Dalarna. Även Leif Nilssons förtroende har ifrågasatts men det är han som har kallat till arbetsutskottets extra möte i morgon.

Två dagar före nyårsafton förklarade Socialdemokraterna i Dalarna  att man inte längre hade förtroende för Region Dalarnas ledning. ”Regiondirektör Tiina Ohlsson omfattas inte längre av det förtroende som det krävs”, skrev man bl a i ett pressmeddelande.

Kallade till extra möte

Man konstaterade också att det sedan tidigare är planerat att Region Dalarnas ordförande, socialdemokraten Leif Nilsson, ska lämna sitt uppdrag under första delen av 2017.

Dagen efter kallade ordföranden Leif Nilsson arbetsutskottet till ett extra sammanträde tisdagen den 10 januari.

”Vi måste röra oss framåt”

– Jag kan inte säga nu vad som kommer att hända då, men nu måste vi röra oss framåt i den här frågan, säger Sofia Jarl (C) som är vice ordförande i Region Dalarna.

– Vi måste fatta beslut som blir bra både på kort och lång sikt, säger hon.

Fick intern kritik

Det var i mitten av november som Dalarnas tidningar började publicera sin granskning av Region Dalarna. Den första artikeln handlade bl a om att regionchefen fått intern kritik för sin ledarstil och att hon i hemlighet skulle ha kontrollerat hur en avdelning skötte sina arbetstider.

I mitten av december skrev Dalarnas Tidningar att chefen anlitat en mediekonsult för drygt 300 000 kronor för att  hantera situationen.

Ledningen gjorde ett uttalande

Kort därefter gjorde Region Dalarnas ordförande, Leif Nilsson (S) och Region Dalarnas ledningsgrupp ett uttalande där man  bl a skrev att ”Allt går tillbaka till en vendetta mot Tiina Ohlsson som en medarbetare inledde i höstas”.  I uttalandet stod det också: ”Vi som undertecknat detta är, förutom Leif Nilsson, Tiinas närmaste medarbetare. Vi har ett hundraprocentigt förtroende för Tiina Ohlsson, för hennes integritet och hennes kompetens.”

Stod inte bakom allt

Dalarnas tidningar fortsatte sin granskning med att berätta att reglerna inte hade följts när man anlitade mediekonstulten. Sedan sa ordföranden Leif Nilsson (S) att han inte stod bakom allt som skrevs i det uttalande som han hade skrivit under. I slutet av december sa Moderaterna att ärendet skötts under all kritik och att Region Dalarnas ledning kan behövas bytas ut.

Efter arbetsutskottets extrainsatta möte på tisdag får vi veta hur de fem ordinarie ledamöterna där anser att konflikten inom Region Dalarna ska lösas.

Region Dalarna styrs av politiker som utses av medlemmarna; det vill säga länets 15 kommuner och Landstinget. Högsta beslutande organ är direktionen som har 27 ordinarie ledamöter.

Regionen ansvarar bl a för länets utvecklingsfrågor som t ex turismen och för  kollektivtrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Region Dalarna

Mer i ämnet