Under torsdagen sjösattes den nyrenoverade ångbåten. Foto: Sofie Lind, SVT

Nu ska Tomten sjösättas igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omfattande brand år 2013 var framtiden oviss för ångfartyget Tomten i Venjan. Men nu, efter många timmars ideellt arbete, sjösätts båten igen.

Ångfartyget var tidigare Sveriges äldsta ångfartyg i drift då den första gången sjösattes år 1862 i Siljan, för att sen vid 1878 forsätta till Venjanssjön och användas som varpbåt till flottning fram till 1960-talet.Efter en tur både till Falun och till Leksand så var fartyget tillbaka i Venjan 2005. Men 2013 brann båten och det tillhörande båthuset efter att ett svetsföretag varit på platsen.

Med hjälp av försäkringspengar men även bidrag som bygdemedel så har ångfartyget rustats upp och äntligen snart är i drift igen.

Hur känns det?

– Jag ryser av bara tanken. Båten är finare nu än den var tidigare, säger Kennet Karlsson. en av medlemmarna i den lokala föreningen Tomtens Vänner.

I klippen ovan. Se Kennet Karlsson prata om renoveringen av ångbåten Tomten och se dess första resa ut på vattnet igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.