Kommunerna i Dalarna erbjuder en rad stödåtgärder för att rädda företagen i kris. Bland annat handlar det om uteserveringar, parkeringsavgifter och julklappar till anställda. Foto: Tor Erik Schröder, TT/ Fredrik Sandberg, TT/Pontus Lundahl, TT

Så stöttar regionen och kommunerna företagare genom coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Regionen och Dalarnas kommuner erbjuder nu bland annat gratis rådgivning, borttagna parkeringsavgifter och tidigare julklappar för att öka chanserna för länets företagare att klara sig igenom coronakrisen.

Region Dalarna och flera av länets kommuner erbjuder nu hjälp till företagare i länet på grund av den kris som många företag upplever just nu.

Regionen erbjuder stöd för finansiering av extern rådgivning kopplat till krisen till företag med upp till 49 anställda. Stödet omfattar högst 80 000 kronor per företag.

– Vi vet att många små företag har eller kommer att få problem, främst med likviditet, men naturligtvis även med resultatet på sista raden i och med Covid-19. Vi vet också att det är tufft att vara företagsledare i sådana här lägen. Målet med den här insatsen är att mildra de negativa effekterna på företagen såväl som företagaren både under och efter denna krissituation, säger Anders Björkman, enhetschef näringslivsutveckling på Region Dalarna.

Gratis och tidigare uteserveringar

Flera av länets kommuner erbjuder liknande lösningar som regionen med rådgivning till företagare och många av kommunerna erbjuder också företag att vid behov ansöka om anstånd med fakturor och avgifter från kommunen och leverantörer tillkommunen har också möjlighet att justera betaldatum för snabbare betalning.

Flera kommuner har också tidigarelagt säsongen för uteserveringarna. Bland andra Säter, Vansbro, Leksand, och Falun. Falu kommun tar inte heller ut någon avgift för markupplåtelsen för uteserveringar den här säsongen.

Delar ut julklappar till anställda redan nu

I Orsa kommun har man bestämt att jultomten kommer väldigt tidigt i år med julklapp till personalen. Där får kommunanställda nu ett presentkort på 200 kronor att använda i hos lokala företag för att uppmuntra till att stötta det lokala näringslivet och de företagare som just nu har det tufft.

I Leksand och Älvdalen har man erbjudit företag som handskas med livsmedel kan få rådgivning om smittspridning av kommunens livsmedelsinspektörer.

Borttagna parkeringsavgifter

I Mora kommun har man också tillfälligt tagit bort parkeringsavgifterna på kommunens parkeringar i centrala Mora.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet