Ali Omumi, frun Negar och dottern Hannah tvingas nu lämna landet på grund av en administrativ miss. Foto: Privat

Nu utvisas Ali – efter förrförra arbetsgivarens misstag

Publicerad

Ali Omumi, frun Negar och dottern Hannah tvingas på torsdag lämna Sverige på grund av ett administrativt misstag för tre år sedan.
– Det är en absurd lagstiftning som låter systemet straffa mig för någon annans fel, säger Ali när SVT når honom mitt i flyttkaoset i Ludvika.

Misstaget i fråga begicks av Alis första svenska arbetsgivare när han kom från Iran till Sverige för tre år sedan för att jobba som ingenjör och affärsutvecklare.

– De kunde inte teckna några försäkringar åt mig de första tre veckorna eftersom jag inte hade något svenskt personnummer, förklarar Ali.

– Sedan blev det fel i handläggningen så att det aldrig tecknades någon sjukförsäkring åt mig för hela de första 16 månaderna, trots att det stod i mitt kontrakt att jag skulle ha alla försäkringar.

Lämnar landet på torsdag

Så fort misstaget uppmärksammades försökte Ali och hans arbetsgivare teckna en sådan försäkring retroaktivt, men de nekades i alla instanser.

När saken uppdagades beslutade Migrationsverket att Ali skulle utvisas, och för knappt en månad sedan slogs den sista spiken i kistan när Migrationsöverdomstolen valde att inte pröva ärendet. Det gav familjen fyra veckor på sig att lämna landet.

– Vi har verkligen gjort vårt bästa för att integrera oss i det svenska samhället, och vi valde Sverige av en anledning. Den anledningen finns kvar men vi får inte stanna kvar här längre.

Stora delar av familjens tillhörigheter blir kvar i Sverige tills de har mejslat ut en framtidsplan.

– För att inte oroa vår dotter har vi sagt att vi ska till Turkiet på semester på torsdag och bara ha kul, bada och träffa våra släktingar.

Stöttas av nya arbetsgivaren

Ali säger sig vara optimistisk, bland annat eftersom hans nuvarande arbetsgivare ABB jobbar hårt för att hitta en ny arbetsplats åt honom i Europa eller Nordamerika. Men han hoppas samtidigt att inga fler ska hamna i samma byråkratiska fälla som han själv.

– Det är faktiskt skönt på ett sätt att processen är avslutad och att vi har fått ett besked nu. Men det är helt absurt att lagstiftningen och systemet straffar mig för ett misstag som har begåtts av någon annan, säger Ali Omumi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer